Aleppo paprika

Aleppo paprika

 

Aleppo je grad u sjevernoj Siriji koji je u svijetu poznat po izvrsnoj kulinarskoj kuhinji. Taj grad datira jos od prije 4000 godina i kotira kao jedan od najstarijih naseljenih gradova na svijetu.

Može se reči da iz tog grada datira jedna od najboljih začinskih paprika tzv. Aleppo paprika, ali osim u Siriji uzgoj ove paprike je jako razvijen i u Turskoj. U zadnje vrijeme se jako mnogo koristi u Americi, a najčešće se posipa na Pizze. U Turskoj u restoranima se na stolovima pored bibera i soli često može naći tanjirić samljevene plodova Aleppo paprike. Turci je jako mnogo koriste u ishrani a vremenom je Aleppo paprika postala mnogo prihvačen začin i na Balkanu.

Ona nije mnogo skupa i za prodaju se priprema jako jednostavno. Najčešće je sušena na suncu ali možete naći i Aleppo papriku obrađenu i na druge načine.

Koristi u proizvodnji Čipseva, na roštilju za pripremu piletine, kotleta ili odrezaka, a u Siriji još i prilikom pripreme supe ribe i raznih vrsta supe.

Previous A Vitamin
Next Mercat de La Boqueria

You might also like

Salate

Salata od mrkve

Napravite ovu jednostavnu salatu i uživajte u njenom okusu.

Magazin

Jabuka u brojkama

Jabuka je zahvaljujući svojim sastojcima zaista jako zdrava namirnica. Iako jabuka ne može izliječiti ni jednu bolest, njihovim svakodnevnim konzumiranjem možemo spriječiti pojavu mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja.

Pojmovi: A

Agar-agar

Agar-agar je vegetarijanska alternativa želatini i dobija se sušenjem i ekstrakcijom sluzaste tvari morskih algi. Prodaje se u obliku praha ili pahuljica bijele ili svijetlo žute boje. Koristi se za