Aleppo paprika

Aleppo paprika

 

Aleppo je grad u sjevernoj Siriji koji je u svijetu poznat po izvrsnoj kulinarskoj kuhinji. Taj grad datira jos od prije 4000 godina i kotira kao jedan od najstarijih naseljenih gradova na svijetu.

Može se reči da iz tog grada datira jedna od najboljih začinskih paprika tzv. Aleppo paprika, ali osim u Siriji uzgoj ove paprike je jako razvijen i u Turskoj. U zadnje vrijeme se jako mnogo koristi u Americi, a najčešće se posipa na Pizze. U Turskoj u restoranima se na stolovima pored bibera i soli često može naći tanjirić samljevene plodova Aleppo paprike. Turci je jako mnogo koriste u ishrani a vremenom je Aleppo paprika postala mnogo prihvačen začin i na Balkanu.

Ona nije mnogo skupa i za prodaju se priprema jako jednostavno. Najčešće je sušena na suncu ali možete naći i Aleppo papriku obrađenu i na druge načine.

Koristi u proizvodnji Čipseva, na roštilju za pripremu piletine, kotleta ili odrezaka, a u Siriji još i prilikom pripreme supe ribe i raznih vrsta supe.

Previous A Vitamin
Next Mercat de La Boqueria

You might also like

Magazin

Algama smanjite unos hrane

Jedno od svojstava alginata, tj. vlakana iz algi, jeste smanjenje apsorpcije masti iz hrane u organima za varenje.  Do tog otkrića došli su naučnici iz Velike Britanije, kada su ispitivanjem

Nekategorisano

Orasi ne debljaju

Masnoća iz orašastih plodova ne deblja kako se misli.

Nekategorisano

Badem – kralj među sjemenkama

Plod badema ima visoku energetsku vrijednost pa može poslužiti kao mala energetska bomba kada nam je najpotrebnija.