Aleppo paprika

Aleppo paprika

 

Aleppo je grad u sjevernoj Siriji koji je u svijetu poznat po izvrsnoj kulinarskoj kuhinji. Taj grad datira jos od prije 4000 godina i kotira kao jedan od najstarijih naseljenih gradova na svijetu.

Može se reči da iz tog grada datira jedna od najboljih začinskih paprika tzv. Aleppo paprika, ali osim u Siriji uzgoj ove paprike je jako razvijen i u Turskoj. U zadnje vrijeme se jako mnogo koristi u Americi, a najčešće se posipa na Pizze. U Turskoj u restoranima se na stolovima pored bibera i soli često može naći tanjirić samljevene plodova Aleppo paprike. Turci je jako mnogo koriste u ishrani a vremenom je Aleppo paprika postala mnogo prihvačen začin i na Balkanu.

Ona nije mnogo skupa i za prodaju se priprema jako jednostavno. Najčešće je sušena na suncu ali možete naći i Aleppo papriku obrađenu i na druge načine.

Koristi u proizvodnji Čipseva, na roštilju za pripremu piletine, kotleta ili odrezaka, a u Siriji još i prilikom pripreme supe ribe i raznih vrsta supe.

Previous A Vitamin
Next Mercat de La Boqueria

You might also like

Magazin

Badem – kralj među sjemenkama

Plod badema ima visoku energetsku vrijednost pa može poslužiti kao mala energetska bomba kada nam je najpotrebnija.

Napitci

Domaći ledeni čaj

Sastojci:pola šoljice sušenog šipkapola šoljice sušenih listova maline1,5 šoljica prirodnog soka od maline ili višnje (bez umjetnih sladila)1/3 šoljice svježe iscijeđenog soka od naranče4 kriške naranče

Magazin

Muči vas visok tlak?

Ukoliko imate probleme sa visokim tlakom – jedite sitno voće.