D Vitamin

D Vitamin

Vitamin D nije klasićni vitamin ali je pro-hormon i djeluje kao pretača u hotmonima. Nedostatak vitamina D rezultira lošom kalcifikacijom skeleta i stoga i skeletnim deformitetima kod djece, dešava se rahitis. Kod odraslih dovodi do bola i krhkosti skeleta. Osteoporoza se ne javlja zbog nedostatka vitamina D, ali vitamin D može da koristi u liječenju osteoporoze.
Ljudi koji pokrivaju kožu su osjetljiviji na nedostatak vitamina D kao rezultat ograničenog izlaganja suncu. Rahitis je u svijetu nekada bila uobićajena pojava, ali je danas stvar prošlosti.
Posljednjih nekoliko godina je ponovo primjećena pojava rahitisa i bolesti kostiju kod nekih etničkih skupina sa Bliskog Istoka i Indijskog podkontinenta. Ali i bijela populacija u Velikoj Britaniji ima veliki problem pomanjkanja vitamina D s naglašenim problemom pomanjkanja izlaganja tijela suncu i korištenju sunca. Muškarci i žene u dobi od 60-80 god koji žive u ustanovama izvan dodira sunca imaju primjetan problem nedostatka sunca.
Za dojilje i populaciju iznad 60 god preporućuje se doza vitamina D u kolićini 10 mg dnevno, a za etničke skupine koje su ograničene izlaganjem suncu dnevnu dozu treba i pojaćati. Dojenćadima se preporučuje dodatak vitamina D u visini od 7,5 mg i to svakodnevno.
Predoziranost vitaminom D može dovesti do prezasičenosti kalcija u krvi a neke bebe su posebno osjetljive na takvo stanje.
Izvori vitamina D su: jaja, masna riba, žitarice i margarin. To su glavni izvori vitamina D. Međutim najviše vitamina D se dobiva kroz djelovanje sunčevih zraka na našoj koži tokom ljetnih mjeseci.

 

 

Previous AB Krvna grupa
Next Hrana koja vas čini gladnima

You might also like

Magazin

Aktivni ugalj – eliminator toksina

Poznato je da su još stari Egipćani, 4.000 godina p. n. e., koristili aktivni ugalj kao najefikasnije sredstvo za pročišćavanje vode, ali i kao lijek protiv trovanja. Hipokrat je ovaj

Magazin

Cikorija (vodopija, konjska trava, konjogriz)

Cikorija se kod nas još zove i vodopija, konjska trava, konjogriz, radić ili gologuza. To je višegodišnja zeljasta biljka sa purpurno plavim cvjetovima, a često se pod pojmom cikorija pogrešno

Magazin

Teta, alergičan sam, fino ti piše…

Različite alergijske reakcije na hranu su sve češća pojava u dječijem uzrastu. Osim što su promjene vidljive na koži u vidu osipa, neke supstance iz hrane mogu izazvati i probleme