Hrana koja vas čini gladnima

Hrana koja vas čini gladnima

Osjećate glad, ali nakon konzumiranja određenih namirnica osjećate veću glad nego ranije.”Glad je rezultat mnogih složenih interakcija koje se javljaju u želucu, crijevima, mozgu, pankreasu i krvotok”, kaže specijalista za mršavljenje Sue Decotiis.
Problem je u prerađenoj hrani koju konzumirate, a poslije koje osjećate glad, iako je vaš stomak u stvari pun.

Bijeli hljeb

Bijelo brašno koje se koristi za proizvodnju hljeba je očišćeno od ljuske (mekinja), time je brašno izgubilo sve vitamine, vlakna i druge važne hranjive sastojke.

Što više konzumirate bijelog rafiniranog pšeničnog brašna, to vaše tijelo treba više inzulina, koji pak potiče debljanje, odnosno sakupljanje masnoća, zbog čega dolazi do povećanja tjelesne mase, povećanja razine trigilicerida, što pak uzrokuje srčane bolesti.

Sokovi
Ova “zdrava” pića sadrže šećer, ali ne i svu celulozu i vlakna vašeg omiljenog voća. To znači da kada popijete čašu soka, vaš šećer u krvi skače gore-dolje, što uzrokuje glad. Savjet: pravite smoothie od cijelih plodova sa nekim koštunjavim plodovima kako biste postigli optimalan balans šećera u krvi.

Grickalice
Čips, perece i ostale grickalice sadrže jednostavne ugljikohidrate koji uzrokuju povećanje inzulina i glukoze, pa smo ubrzo nakon grickanja čipsa još gladniji.

Voćni jogurti
Jogurt je odličan izvor kalcijuma koji održava čvrstoću kostiju, ali ako pojedete onaj s ukusom jagode, kruške ili nekog drugog voća, u organizam ćete unijeti puno više šećera nego ovog vrijednog minerala. Zato radije kupite običan jogurt i sami dodajte voće ili orahe i dobićete obrok bogat vlaknima i zdravim masnoćama.

Previous D Vitamin
Next "Teriyaki" piletina

You might also like

Magazin

Mikrovalna pećnica – slučajno otkriće

Mikrovalno kuhanje je otkriveno slučajno kada se u nečijem džepu otopila čokolada. Naime, Percy Spencer LeBaron je prolazio pored radarske cijevi i primijetio je da mu se čokolada istopila u

Magazin

Cikorija (vodopija, konjska trava, konjogriz)

Cikorija se kod nas još zove i vodopija, konjska trava, konjogriz, radić ili gologuza. To je višegodišnja zeljasta biljka sa purpurno plavim cvjetovima, a često se pod pojmom cikorija pogrešno

Nekategorisano

Zeleni čaj i crni biber = tanak struk

Zaboravite drastične dijete: prilikom svog idućeg obroka u zeleni čaj stavite malo crnog bibera.