A Vitamin

A Vitamin

Nedostatak vitamina A je širom svijeta jako ozbiljan problem. Pomanjkanje Vitamina A može dovesti do noćnog sljepila tj. nedostatka adaptiranja oka na nizak intenzitet svjetla, a može dovesti i do suhoče rožnice i na kraju do ukupnog sljepila. Nedostatak Vitamina A dovodi do uočljivog mortaliteta u zemljama u razvoju ali i u razvijenim zemljama danas. Najčešće se uočava nedostatak Vitamina A kod djece i adolescenata. Vitamin A je od ključnog značaja za normalnu strukturu i funkciju kože i sluznice te normalnu funkciju probavnog trakta. Mnogo je važan za embrionalni razvoj, oči i za cjelokupan imunološki sistem.

Vitamin A se se dobija u dva oblika:
– retinol koji se nalazi u hrani životinjskog porijekla
– kerotenoid koji je biljnog porijekla

Beta karotena od 6 mg je ekvivalent 1 mg retinola

Treba da se pazi sa količinom unosa retinola jer se mogu prouzrokovati loše posljedice po organizam. Veče količine retinola mogu da prouzrokuju žuticu jetre i negativne efekte na kostima. Ovdje treba napomenuti da tokom trudnoće može doći do oštečenja ploda zbog prekomjernog uzimanja retinola u ishrani trudnice.

Namirnice koje sadrže Vitamin A:
Punomasno mlijeko, jetra, margarin, maslac i mnogi dijetetski namazi koji su sa smanjenim mastima. Votamina A ima dosta u mrkvi, mangu, marelici i zelenom lisnatom povrću.

Previous Kalcij namirnice
Next Aleppo paprika

You might also like

Magazin

Za jači imunitet = pirjana govedina + mrkva

Ova izvanredna kombinacija čini da se s razlogom osjećate izuzetno dobro.

Magazin

Tartufi

Tartufi su vrsta podzemne gljive iz porodice Tuberaceae, a obično rastu u blizini drveća, po šumama. Postoji mnogo vrsta tartufa, a najznačajniji su bijeli i crni od kojih je bijeli

Magazin

Jogurt i pahuljice od mekinja = bolja probava

Ovakav je jogurt prirodni poboljšivač imuniteta jer je prepun dobrih bakterija, a jogurt djeluje kao probiotik – potiče zdrave bakterija da se množe u našem probavnom traktu i tako otklanjaju