A Vitamin

A Vitamin

Nedostatak vitamina A je širom svijeta jako ozbiljan problem. Pomanjkanje Vitamina A može dovesti do noćnog sljepila tj. nedostatka adaptiranja oka na nizak intenzitet svjetla, a može dovesti i do suhoče rožnice i na kraju do ukupnog sljepila. Nedostatak Vitamina A dovodi do uočljivog mortaliteta u zemljama u razvoju ali i u razvijenim zemljama danas. Najčešće se uočava nedostatak Vitamina A kod djece i adolescenata. Vitamin A je od ključnog značaja za normalnu strukturu i funkciju kože i sluznice te normalnu funkciju probavnog trakta. Mnogo je važan za embrionalni razvoj, oči i za cjelokupan imunološki sistem.

Vitamin A se se dobija u dva oblika:
– retinol koji se nalazi u hrani životinjskog porijekla
– kerotenoid koji je biljnog porijekla

Beta karotena od 6 mg je ekvivalent 1 mg retinola

Treba da se pazi sa količinom unosa retinola jer se mogu prouzrokovati loše posljedice po organizam. Veče količine retinola mogu da prouzrokuju žuticu jetre i negativne efekte na kostima. Ovdje treba napomenuti da tokom trudnoće može doći do oštečenja ploda zbog prekomjernog uzimanja retinola u ishrani trudnice.

Namirnice koje sadrže Vitamin A:
Punomasno mlijeko, jetra, margarin, maslac i mnogi dijetetski namazi koji su sa smanjenim mastima. Votamina A ima dosta u mrkvi, mangu, marelici i zelenom lisnatom povrću.

Previous Kalcij namirnice
Next Aleppo paprika

You might also like

Magazin

Keleraba – bolja sirova nego kuhana

Keleraba potječe iz primorskih krajeva sjevernog dijela Evrope. Pretpostavlja se da je nastala iz stočnoga kupusa koji ima zadebljanu stabljiku.

Magazin

Bogatstvo sjemenki lana

Lanene sjemenke proglašavaju se više lijekom nego namirnicom. Ove sjemenke sadrže dovoljno omega – 3 masnih kiselina, fitoestrogene i obilje bioaktivnih tvari bez kojih se ne može zamisliti funkcionisanje i

Magazin

Zdrava ishrana – tikva, bundeva

Negdje je nazivaju bundevom, negdje tikvom ili bučom. Nepravedno je zanemarena pa se negdje koristi samo kao stočna hrana, dok je u drugim krajevima svijeta ovo prava poslastica. Kada biste